Taalvrijwilliger Bibliotheek Oudenbosch bij Bibliotheek West-Brabant in Oudenbosch

Vacature voor onbepaalde tijd

print vacature

Beschrijving van de vacature

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek!

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Hiertoe bieden wij diverse trainingen aan, waaronder taaloefengroepen, zowel binnen de bibliotheek als daarbuiten. Hiervoor zijn wij op zoek naar taalvrijwilligers met geduld en inlevingsvermogen.

Wat zijn de werkzaamheden?

Je begeleidt een taaloefengroep waarvan de deelnemers voornamelijk anderstalige moeders (NT2) van schoolgaande kinderen zijn die graag beter de Nederlandse taal willen leren spreken en lezen. Zij zijn getoetst op taalniveau door de inhoudelijk deskundige van het ROC. De cursisten oefenen aan de hand van oefenmateriaal zoals bijv. de Succes-serie. Daarnaast wordt soms ervoor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom, WhatsApp of soortgelijke software.

De voorbereiding van de eerste lessen doe je met behulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je zelfstandig aan de slag. Mocht je er een keer niet uitkomen? Dan kun je altijd terecht bij deze consulent of bij een docent van Curio die onze taalvrijwilligers mede ondersteunt.

Je zorgt voor passende oefenmaterialen die eenvoudig te bestellen zijn bij Bibliotheek West-Brabant. Je ontvangt de deelnemers en zorgt voor een prettige sfeer. Zo help je mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken.

Wensen m.b.t. vrijwilliger:

Wanneer en waar? Elke dinsdag van 9.30 tot 11.00 uur, met als locatie de Bibliotheek te Oudenbosch (Sint Annaplein 3). Je bent van harte welkom om per ommegaande te starten. Zo kun je nog volop ervaring opdoen terwijl de vertrekkende vrijwilliger nog aanwezig is. Dan kun je vanaf 6 september 2022 – start nieuw schooljaar – zelfstandig aan de slag, samen met de andere en ook nieuwe collega-vrijwilligers. Tijdens schoolvakanties en op feestdagen zal geen training plaatsvinden. Wat vragen wij van je? - Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen. - Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer). - Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen op de situatie en leerwensen (taalniveau, ontwikkeldoel). - Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken. - Uiteraard ben je beschikbaar op bovengenoemde dag en tijdstip. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Gewenste vooropleiding: geen opgave
Gewenst geslacht vrijwilliger: Geen voorkeur
Rijbewijs noodzakelijk: Nee
Eigen auto noodzakelijk: Nee

Aanvullende gegevens van organisatie en vacature

Organisatie : Bibliotheek West-Brabant
Contactpersoon : Mevrouw D. Vissers
Hoofd- of bezoekadres: Markt 54a, 4701 PH Roosendaal
Telefoon : 0165-55 20 80
Website : www.bibliotheekwb.nl
 
Beschrijving van organisatie: Lees...
Vergoedingen en verzekeringen:    vrijwilligerscontract
Begeleiding en ondersteuning: begeleiding,deskundigheidsbevordering,proeftijd
Werkadres : Sint Annaplein 3, 4731 HN Oudenbosch
Begin- en einddatum : U kunt direct beginnen voor onbepaalde tijd
Werktijden : 9:30 - 11:00
Gewenste dag(en):
  Ochtend Middag Avond
dinsdag X - -
« Terug naar zoekresultaten

Inloggen

  1. Wachtwoord vergeten?

Surplus Welzijn - Locatie Halderberge
Kade 3
4731 KR Oudenbosch

Openingstijden:
Dinsdag      13.30 tot 15.30 uur
Donderdag  10.00 tot 12.00 uur

Mail ons of bel ons op telefoonnummer:
0165-313100

Volg ons op Twitter en Facebook:

Volg ons op Twitter   


De VacatureBank voor Vrijwilligerswerk wordt beheerd door: